1 Mayıs 2008 Perşembe

Korkularınızla Yüzleşmenizi Destekliyoruz, Engelleri Yıkmanızı Destekliyoruz … Zamandan Çaldığınız Her Anı Destekliyoruz

Rekreasyon, yenilenme veya yeniden yapılanma anlamına gelen Latince “recreation” kelimesinden gelmektedir. Türkçe karşılığı genelde boş zamanı değerlendirme şeklinde kullanılmaktadır. Bu ise, bireylerin ya da grupların boş zamanlarında gönüllü olarak yaptıkları dinlendirici ve eğlendirici etkinlikler olduğu anlamını taşıyor.

Ekşi sözlükte bir sinemasever, Akbank’ın sponsor olduğu 27. İstanbul Film Festivali reklamı için, “Sinema, zamandan çalınan bir an olarak değerlendirildiğinde nasıl pozitif bir anlam içerebilir” diyor. Yani bir örnek verecek olursak “savaş karşıtı” ifadesi savaşı destekleyenlerle çatışma anlamını taşır oysa asıl önemli olan çatışma yerine barış üretebilmektir.

Kısacası, biz kitap okumaya veya sinemaya gitmeye özellikle zaman ayırmayıp onu ait olmadığı bir dilimden çalmak suretiyle yapıyorsak (ki Türkiye şartlarında durum böyle) sanatı bir tür kaçamak ve heves içine sıkıştırmış oluyoruz. Bu da sanatın hayata tam anlamıyla sokulamadığını gösteriyor.

Uzmanlara göre reklamda kullanılan dilin olumlu anlamlar üretmesi gerekir. Örneğin bu reklam filmi kendimize, sinemaya, sanata daha fazla zaman ayırmamız gerektiğini hatırlatıyor ve Türkiye’nin nabzını yakalıyor. Bu kampanyada çatışma dilinin ön plana çıkması sinemanın eğlence yönünü bir parça geri planda gösteriyor olabilir fakat bunu da festivalin genel temasının bir uzantısı olarak görmek mümkün.

Hiç yorum yok: